Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Saturday, October 17, 2015

Repetitie

Baconschi zice:
GIF-ul (o simplă denumire de format, de felul JPG sau PDF) e un emoticon tridemensional, dinamic, dar și o pregustare a iadului, a cărui esență e repetiția: stați 10 minute prinvind la un GIF...

Nu-i musai sa dam repetitiei semnificatii abisale ca sa intelegem cit este de importanta.
Pentru unii, repetitia e mama invatarii, pentru altii, neinsotita de spirit critic e mama indoctrinarii dar si a propagarii minciunii: fara repetitie insa nu exista muzica si nici macar ritm. Exersarea presupune repetitie. Repetitia este esentiala si pentru cei ce se roaga -- acesta e un subiect in sine --, pe de alta parte, nu atit repetitia, cit natura acesteia ii defineste inclusiv pe recidivisti.
Fara repetitie nu putem vorbi de modele, originale sau copii, nu putem vorbi de traditii, de cultura si nici de carti, probabil nici macar despre limbaj autentic. Banii si productia de serie, democratia insasi cu alternanta la putere dar si lumea cuantica (atomica sau subatomica) inseamna repetitie.
Evolutia lumii vii are in centru repetitia, replicarea, inmultirea. Mai mult, fara repetitie nu putem vorbi de organisme complexe sau multicelulare. Cind in replicarea ADN-ului apar probleme, organismul se imbolnaveste. Drept e si ca mutatiile favorabile sint esentiale pentru evolutia de orice fel, dar ele sint relativ rare. Esentialul este repetitiv, legile omenesti sau ale naturii sint repetitive. Miscarea, propagarea, spatiul si timpul, chiar existenta insasi inseamna repetitie.
Repetabilitatea este esentiala pentru stiinta fiindca experimentul este esential in stiinta. Despre repetabilitate ajungem sa vorbim si cind ne referim la societatile de orice fel, de azi sau de demult. Retelele de orice fel sint structurate repetitiv. Procesorul oricarui calculator este un dispozitiv fundamental repetitiv. In matematica, definirea numerelor naturale se face prin adunarea repetata a unitatii.
In fine, nu cred ca putem defini unicitatea, constiinta si nici individualitatea fara a apela la repetitie. Iar definirea acestora nu se face prin contrast, ci cu ajutorul a ceea ce numim repetitie.
Repetitia este, de fapt, nedefinibila, definitiile insele avind nevoie de repetitie pentru a fi instituite.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home