Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Sunday, March 02, 2014

Despre o necunoscuta si un sfirsit anuntat

Acesta e inceputul sfirsitului lui Vladimir Putin ca om politic care traieste, de fapt, cu citeva decenii in urma, si care isi imagineaza ca metodele autocratilor inca functioneaza.
Prima greseala a autocratilor din toate timpurile -- fie ei judoka sau nu -- este aceea ca ei confunda sustinerea clicii cu sustinerea poporului. Iar unanimitatea parlamentului rus este, in acest caz particular, unanimitatea clicii. Altfel, sint rare cazurile in care unanimitatea poporului a cautionat neconditionat faradelegile unui dictator, iar atunci costurile suportate de catre popor au fost colosale, mergind pina la destructurarea istorica si chiar disparitia.
Sintem realisti si nu optimisti atunci cind admitem ca prezentul si viitorul sint mai tari decit trecutul. Marea necunoscuta este, in acest moment, ceea ce gindesc rusii, in majoritatea lor. Din pacate, ca popor, rusii nu s-au dezis niciodata categoric de autoritarism, iar asta face sensibil mai dificila o prognoza veridica. Asa incit trebuie luata in calcul inclusiv denaturarea culturala ireversibila a rusilor dupa 70 de ani de comunism, iar in acest caz, am avea de-a face cu un sfirsit indelung anuntat, cu o adevarata tragedie.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home