Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Monday, October 07, 2013

Omul nou

Am fost ieri la mitingul pro-DNA. Am fost acolo, probabil, vreo suta de oameni. Asadar, am si confirmarea ca cei care demonstreaza anti-Rosia Montana sint stingisti. Fiindca stingistii nu au aproape niciodata probleme sau neclaritati legate de lege: pentru ei, ca si pentru comunisti, legea sau justitia nu (prea) conteaza.
Acum mi-e cit se poate de clar ca trebuie sa ne asteptam sa fim calariti de neocomunistii de la putere inca multi ani de-acum incolo. Desi pentru unii aparentele ar putea sugera altceva, eu cred ca Ceausescu ar fi azi, daca nu mindru, macar multumit: omul nou reprezinta cam 70 de procente din populatia Romaniei. De aceea n-am avut un proces al comunismului: fiindca 70 la suta dintre romani sint neocomunisti, lesne manipulabili, pentru care sursa primara de informare e Antena3.
Si cred ca problema noastra, a celor cu orientare de dreapta, nu mai e Ponta sau clica sa, ci omul nou din spatele celor 70 de procente. Parte din problema asta complicata este si minciuna in care ne-am complacut mai bine de 20 de ani: anti-comunismul post-decembrist a fost inca de la inceput unul conjunctural, caci 22 de milioane de oameni cu vederi de stinga nu aveau cum sa devina peste noapte 22 de milioane de oameni cu vederi de dreapta. As spune chiar ca e putin probabil ca azi, tot restul de 30 de procente sa aiba orientare autentica de dreapta. Asadar, de aici pornim: dintr-o suta de romani, doar aproximativ 20 sint cu-adevarat liberi de comunism.

Am ajuns sa ne bucuram cind mai marii zilei sint trimisi in judecata, insa cred ca ne bucuram degeaba. Problema noastra tine de majoritatea larga de 70 la suta care a votat si va vota stinga. Fiindca in Romania, cum prea bine o stim, stinga inseamna manipulare grosolana, minciuna sfruntata si dispret fatis pentru lege, adica continuarea comunismului cu sau fara fata umana. De aici trebuie sa pornim: chiar nu vad vreun motiv de bucurie ca, la mai bine de 20 de ani de la caderea comunismului, dintr-o suta de romani, cam 80 sint oameni noi, spalati pe creier, adica stingisti si cel mult 20, oameni liberi si nemanipulabili, adica de dreapta.



Observatie.

Pare o fortare: de ce adica oamenii de dreapta ar fi nemanipulabili? Rationamentul nu e prea greu de facut:
1. in Romania, stinga inseamna manipulare grosolana;
2. in Romania, manipularea cea mai grosolana e facuta de stingisti, mostenitorii directi ai comunismului;
3. daca esti de dreapta, e extrem de putin probabil sa fii susceptibil la manipularea celor de stinga;
4. cum in Romania manipularea e facuta in principal de stinga si pentru stingisti, rezulta in mod evident ca cei de dreapta sint, in mod virtual, nemanipulabili.

Mai exista un argument arareori luat in discutie, pe care l-am mai folosit si care ramine valabil. Ideologia politica a venit in lume cam odata cu marxismul, intr-o vreme in care capitalismul exista deja, iar ultima sa grija era ideologia. Stinga este inca si azi preponderent ideologica, in vreme ce capitalismul poate fi lesne exersat in mod natural fara apel la ideologie. In esenta, cel de dreapta adera natural la capitalism si e prea putin interesat de ideologie si cu-atit mai putin de ideologia goala. Incit, daca nu e interesat de ideologie, e greu de vazut cum ar putea fi manipulat.

2 Comments:

Anonymous Mihai Lungu said...

Să nu uităm, 70% din 40%...
Dar oricum, e jale monşer!
PS
Să nu uităm şi faptul că orientarea stânga-dreapta este, în România, destul de arbitrară. În afară de asta, societatea românească de după 89 a păstrat cu sfinţenie doar numeroasele metehne ale comunismului, din utopia marxistă nu s-a mai preluat nimic!

07 October, 2013 16:43

 
Blogger R.A.Muresan said...

Chiar daca avem 70% din 40%, 40% e cu mult mai mult decit un esantion reprezentativ, incit e clar ca rezultatul ramine relevant daca vorbim de intreaga populatie votanta a Romaniei.
Cit despre orientari, nu sint atit de sigur ca ar fi in continuare arbitrare. Daca ne gindim la electorat, cred ca cei de stinga sint foarte usor reperabili, sint mare parte din pensionari si cei spalati prin manipulare, adica oamenii noi despre care vorbeam. Daca ii privim pe politicieni, clarificarile se fac imediat, de o maniera similara. Sa nu uitam totusi ca utopia marxista avea in centru promisiunea fara acoperire. Iar cu asta ii poti prinde inclusiv pe stingistii care se dau de dreapta. De asemenea, stinga se sprijina pe ideologie cu mult mai mult decit dreapta: in fapt, ideologia politica a aparut odata cu marxismul si tine mai degraba de stinga. Vorbaria politica goala e lesne decelabila de catre oamenii liberi, nemanipulabili. Insa ideea ca o intreaga colectivitate manipulata poate prevala in dauna unui individ care gindeste corect tine de insasi esenta comunismului, mai mult, acesta este de fapt rezultatul durabil al comunizarii.

07 October, 2013 23:36

 

Post a Comment

<< Home