Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Monday, October 21, 2013

Romania sau Victor Ponta

Prim ministrul Romaniei nu face nimic ca lumea: de fapt, nu e nici prim-ministru, nici presedinte, nici primadona (la tv). Un incompetent in toata splendoarea. Oameni dintre cei echilibrati il catalogheaza deja, fara retineri, ca mitoman, plagiator, pucist. Nu-i vorba, ca politician, Victor Ponta e o nulitate. Cred insa ca, cu cit se prelungesc mai mult mandatele pe care si le-a luat, cu atit riscurile ca Romania sa iasa de pe traseul sau democratic sint mai mari.
In modernitate am invatat ca putem numi dictator orice om politic care se implica in mod irational in prea multe lucruri pe care nu le stapineste. Violenta de limbaj si comportamentul politic necontrolat sint printre primele semne. Sa ne amintim: romanii isi doresc de fapt un tatuc, o mina forte, iar Victor Ponta raspunde cum nu se poate mai bine acestui comandament. Incit, nu e exagerat sa incercam o prognoza de peste zece ani. As spune ca daca Victor Ponta ramine la putere in conditiile in care in 2014 ar fi ales un presedinte din USL, nu doar asteptarile noastre, dar asteptarile oricarui european vor trebui sa fie dintre cele mai sumbre. Regimul Victor Ponta se anunta cu mult mai periculos decit a fost regimul Iliescu. Iar motivul este simplu: cind Ion Iliescu era presedinte, el era deja in virsta iar in jurul Romaniei avea loc un proces accelerat de re-democratizare pe care nu mai stia si nu-l mai putea controla. Azi sintem in plina criza, Victor Ponta e inca tinar si ne-a aratat foarte repede ca stie exact ce anume trebuie facut pentru a distruge democratia intr-o tara. Cu-adevarat periculos nu este ca stie cum se face, pina la urma, orice om politic stie, dar Victor Ponta si-a aratat in citeva momente foarte importante disponibilitatea, si chiar a actionat in consecinta. Usurinta cu care a manevrat aparatul administrativ, in combinatie cu slaba opozitie a societatii civile nu fac decit sa confirme datele ingrijoratoare pe care le avem. Vom asista la de-democratizarea Romaniei fara a avea la dispozitie prea multe mijloace de a ne opune: cu citeva exceptii, presa este deja aservita puterii, parlamentul e aservit, presedintia a devenit incapabila, justitia e pe cale sa cedeze. Ceea ce ma ingrijoreaza cel mai mult nu e faptul ca nu vad in jurul meu oameni care sa stie ce anume ar trebui facut, ci ca aproape toate partile implicate au actionat pina acum fara scrupule: presa, politicienii USL, poporul care a votat politicieni fara scrupule, parlamentul, opozitia. S-ar parea ca nu avem nici un motiv rational sa credem ca lucrurile se vor indrepta de la sine.
Si totusi: s-a dovedit ca democratia, ca mecanism universal, ii poate scutura sau chiar matura pe cei fara scrupule. Poporul german interbelic nu a inteles ca, prin antisemitism, a renuntat la scrupule: drept rasplata, calarit de dictatura mai bine de un deceniu, a fost cit pe ce sa fie maturat de istorie, odata cu politicienii iresponsabili pe care i-a creditat.
Forma moderna de disparitie a popoarelor este asimilarea lor mai mult sau mai putin fortata: ma intreb daca nu cumva ar fi mai bine ca Romania sa fie complet asimilata de UE. Oare ce limba ar fi mai nimerit sa adoptam: engleza, germana sau franceza? Personal, as prefera engleza.

P.S. Chiar daca nu vorbesc/scriu bine engleza, incepind de azi, imi voi posta textele in limba engleza. Va fi probabil o etapa intermediara in care le voi scrie mai intii in romaneste si le voi traduce in engleza printr-un proces partial automat. Ulterior, le voi scrie, probabil, direct in engleza.





0 Comments:

Post a Comment

<< Home