Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Thursday, April 18, 2013

Este oare creierul mai degraba un sistem cuantic?

Acum multi ani, cind m-am apucat de cercetare -- termenul ii va deranja probabil pe cei pentru care cercetarea e gindita strict in variantele sale formale, respectiv institutionale --, contextul cel mai motivant pentru mine a fost cel legat de mintea omeneasca. Nu eram in cautarea spiritului originar din Corpus Hermeticum, dar tot mi se parea de-a dreptul miraculos ca o 'substanta' informa ca aceea a creierului era in stare sa defineasca si sa conceapa la propriu, tot ceea ce tine de umanitate, adica de fapt aproape totul. Stiam, fireste, ca modelul din fundal este cel al retelei; am redescoperit, desigur, idei si concepte, am divagat ani de zile pe modele matematice ca lanturile markov cu timp continuu sau discret pentru ca, dupa 10 sau 11 ani sa revin la stiinta clasica a mecanicii, a hamiltonienilor, a mecanicii cuantice. De atunci au trecut mai bine de 10 ani dar am revenit periodic la acel context remarcabil.
Azi, de pilda, revin la gindul ca este foarte posibil ca mintea, ca model matematic, sa nu aiba nevoie de partea hard a mecanicii cuantice; pe de alta parte, este evident ca stiinta termodinamicii e implicata intr-un fel sau altul in functionarea acestei masinarii extraordinare. Si desi modelele elementelor neliniare de circuit sint studiate prin apel la variante ale ecuatiei lui Schrödinger, ramine remarcabil faptul ca in studiul circuitelor electronice nu apare ca necesar instrumentarul tipic mecanicii cuantice. Incit, teoria semnalelor pare a fi un context suficient de larg si din ce in ce mai convingator pentru a cuprinde intreaga fenomenologie a creierului. Desigur, mecanismele neurotransmitatorilor complica in mod consistent orice fel de model neuronal, dar inca de la aparitia op-amp-urilor am invatat ca aproape orice fel de model matematic cu ecuatii (diferentiale ordinare) poate fi gindit in termeni de circuite. Inca ma gindesc ca e foarte posibil ca, in studiul amanuntit al unor asemenea modele sa descoperim trecerea naturala de la formalismul clasic la cel cuantic -- sau mai degraba invers. Lucrurile sint, cred, cu mult mai subtile decit si-au imaginat pionierii unificarii teoriilor clasice si cuantice.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home