Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Thursday, April 18, 2013

Despre motivatie dincolo de motivatie

Brancusi spunea ca 'cel mai greu este sa te pui in starea de a face', si se referea si el, fireste, la motivatie. Desi era artist -- iar unii dintre noi au prejudecati usurele despre artisti --, el lucra cu piatra: nu exista multe moduri de exprimare artistica mai dificile. Ei bine, matematica poate fi cel putin la fel de dificila: ginditi-va doar la faptul ca sint probleme sau idei care au necesitat efortul multor generatii de ginditori intinse uneori de-a lungul mileniilor. Matematica si stiinta au multe lucruri in comun cu arta. Creatia dar si descoperirea au loc, dupa indelungi incercari sau cautari, intr-o stare de gratie: aceasta nu e neaparat starea de inspiratie pe care o asteapta unii.
In mod cu totul remarcabil, motivatia este pentru cercetator cam ceea ce e iubirea pentru crestin si, cum sugeram ieri, are de-a face cu credinta -- as fi tentat sa vorbesc chiar de credinta ca religie daca lumea de azi n-ar fi totusi una marcata de marile religii clasice, fundamental nereformabile.
Odata acceptata insemnatatea motivatiei, are loc, paradoxal poate, un fenomen de disipare lenta a centrului spiritual al ginditorului: demersul sau nu va mai fi condus de o idee sau un scop, ci simultan de mai multe, mai precis de un context anume. In fapt, motivatia e data de contextul citorva idei care se sustin unele pe altele.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home