Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Friday, November 02, 2012

Politica si crestinism

Citesc zilele astea analize peste analize, care mai de care mai pertinente scrise de politologi, jurnalisti, avocati, judecatori sau juristi: se reiau descrieri din ce in ce mai docte si mai precise, ultima le depaseste pe multe dintre cele precedente. Analize foarte bune au facut la sfirsitul verii Dan Tapalaga si Dan Turturica. Ceea ce ma frapeaza e ca nu prea gasesc cauzele: aproape peste tot citesc despre efecte. Iar daca apar cauze, gasim prea putine idei legate de masuri pertinente sau credibile. Analizele sint foarte importante, ele pregatesc solutiile. Vreau sa vad insa si solutii. Si, daca se poate, relativ repede.

Dar hai sa ne punem citeva intrebari: ce credeti ca vor alege romanii pe timp de criza? Crestinism si comunism sau crestinism si capitalism? O sa ma intrebati ce treaba are crestinismul aici. Eu va spun ca are: care curent credeti ca are un impact mai mare in societatea romaneasca? Crestinismul lui Becali sau crestinismul lui Patapievici? Ce elite credeti ca vor alege romanii sa urmeze daca-i vorba de politica? Pe cele cleptocratice provenite direct din matele comunismului in descompunere, acum crestinat si inviat sau pe cele cultural-ortodoxe capitaliste? Crestinism gasim si la unii si la altii. Cine credeti ca e mai ofertant pentru cei multi, Dan Diaconescu sau Mihail Neamtu? Crin Antonescu sau Mihai Razvan Ungureanu?
Care credeti ca e greseala lui Patapievici? Nu-mi spuneti ca ICR-ul, fiindca va faceti de ris: ICR-ul lui Patapievici, Mihaies si Radu a fost cea mai performanta institutie publica de la noi, fapt confirmat de personalitati si organisme de-aici sau de-aiurea. Nu-mi spuneti, ca propagandistii ordinari, ca e aceea ca l-a sustinut pe Basescu, fiindca nu va voi lua in serios -- in realitate, spre cinstea lui, Basescu este cel care l-a sustinut pe Patapievici, adica Basescu e politicianul lui Patapievici, Cartarescu, Plesu, Liiceanu. Si fiindca va credeti destepti, n-o sa va stric placerea dindu-va raspunsul.
Sa vorbim acum despre Procesul Comunismului. Ce ziceti? Oare are vreo legatura cu crestinismul faptul ca in Romania nu s-a facut, in justitie si nu politic, Procesul Comunismului? Nu? Va rog atunci sa va amintiti. Ce erau taranii romani cind a venit comunismul peste ei? Erau cumva atei sau crestini? I-a salvat crestinismul atunci? Este oare rezonabil sa speram ca daca nu i-a salvat pe taranii de atunci, ii va salva pe romanii de azi si proletarii de ieri, taman la alegerile din decembrie? Dar sinteti siguri ca romanii n-au dorit invierea comunismului? Chiar: cine credeti ca va cistiga pariul invierii? Cei care vor invierea comunismului sau cei care vorbesc despre invierea lui Iisus? Cum? Sinteti siguri ca parabola invierii n-are nimic de-a face cu situatia de fata? Iertati-ma, atunci sigur gresesc eu.
Va intreb totusi: nu cumva lingusirea poporului prin recursul la religie poate fi la fel de devastatoare ca si populismul cel mai respingator, fie el crestin sau ateu? Nu cumva cocolosirea gloatei prin paseismul credintelor nefondate le da mereu mai multe sanse frustratilor, resentimentarilor, incompetentilor care niciodata nu vor fi putini? Stim, ateismul poate duce la crima, chiar la genocid. Dar ii impiedica oare crestinismul pe politicieni sa deturneze statul in favoarea lor sau pe fostii proletari sa se regaseasca fericiti in ideologia cea mai pura? Nu? Iertati-mi intrebarea natinga: dar atunci la ce mai e bun crestinismul? La ce bun sa vorbesti despre invierea lui Iisus cind poporul intelege ca vorbesti despre invierea comunismului, ca in definitiv, Ceausescu a fost bun iar Felix patriot? La ce bun sa-i vorbesti poporului despre crestinism cind de el se folosesc cel mai bine tot politicienii, dupa o reteta straveche in care religia si politica merg mina in mina?
Stiu ca gresesc, sint convins ca gresesc undeva, dar din pacate inca nu-mi dau seama unde. O sa ma mai gindesc, ii voi intreba si pe altii mai destepti. Pina una alta, evit sa-i judec pe ceilalti, ca sa nu fiu la rindu-mi judecat. Hait.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home