Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Friday, May 04, 2012

Clarificari terminologice si nu numai

Unii comentatori tot insista pe ideea ca Victor Ponta este subestimat. Am mai spus-o si alta data, Ponta s-a subestimat singur inca de cind s-a pus in slujba lui Nastase si a lui Iliescu -- adica in slujba a doi comunisti vopsiti --, incit, noi nu l-am putea niciodata subestima mai mult decit s-a subestimat el. Sigur ca iti trebuie perspicacitate pentru a-i impaca pe dinozauri si pe varani, mai ales ca, se stie, balele lor infecteaza totul. Exista insa un termen consacrat pentru demersul lui Ponta iar acesta nu face trimitere la talent: e vorba de CLIENTELISM. Asta-i tot.

Exista la noi intelectuali care si-au ruinat singuri reputatia sustinind oameni in loc de idei, dupa cum exista jurnalisti si analisti politici care si-au salvat reputatia urmarind idei politice, fie ele de dreapta sau de stinga.
Ne-am obisnuit sa credem mecanic ca pentru a nu gresi, ar trebui sa atacam idei si nu oameni. Nu-i suficient: in realitate, pentru a avea succes cu ideile, ar trebui sa invatam sa sustinem idei, iar daca tot vrem sa sustinem oameni, atunci ar trebui sa-i sustinem pe cei care sustin la rindul lor idei valoroase. Caci doar asa ne putem afirma ca intelectuali.
Un intelectual autentic nu se va pune niciodata in slujba vreunui politician: e intotdeauna invers, orice politician de calitate va sustine intelectuali. Motivul? Politicienii s-au obisnuit sa sustina oameni in vreme ce intelectualii urmaresc idei. In fapt, una dintre cauzele principale care fac ca politica de la noi -- e vorba aici inclusiv de cea cu orientare de dreapta -- sa mearga in continuarea comunismului este aceea ca politicienii nostri se considera si se comporta ca o elita fara a se revendica de la intelectuali: nu ei ii sustin pe intelectuali si ideile lor, ci intelectualii ii servesc pe ei. Iar aceasta este chiar esenta comunismului. Populismul si politicianismul cele mai perfide se ascund dupa credinta aceasta nefondata: noi nu servim idei sau intelectuali, ci oamenii, in general. Si culmea este ca democratia moderna -- e vorba de democratia aceea bleaga care n-a fost in stare sa judece si sa condamne comunismul --, le da dreptate.

Acum, poate ca v-ati astepta ca printre intelectualii care au servit politicieni sa figureze la loc de cinste Patapievici. Ei bine, va inselati, fiindca lucrurile stau aproape invers. Mai mult, as spune ca una dintre miscarile politice inspirate ale lui Basescu a fost sa-l numeasca pe Patapievici sef la ICR. A sustine un intelectual pursinge nu inseamna a-l sluji pe intelectual, ci a sluji ideilor sale valoroase, culturii tarii tale. Acceptind postul, Patapievici a riscat mizind pe capacitatea noastra de intelegere: rezultatul e ca reputatia lui e in suferinta iar noi sintem condusi din nou de urmasii directi ai comunistilor.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home