Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Monday, March 12, 2012

Calcule si detalii

Religiosii obisnuiti spun ca diavolul se regaseste in detalii. Ei bine, nu: in detalii se regaseste de regula calculul matematic. Ideea este aceasta: de foarte multe ori, pentru a clarifica lucrurile, vrem sau nu vrem, trebuie sa facem calcule, iar calculele sint de regula suficient de complicate si tin pina la urma de matematica. Oamenilor le e jena sa recunoasca faptul ca nu sint buni la calcule sau ca le urasc, asa ca, la modul cumva inconstient, prefera sa le asimileze cu ceva rau. Ce-i drept, calculele pot zapaci pe oricine daca nu e clara ideea in care sint facute. Exista oameni care asimileaza calculele cu despicatul firului in patru, dupa cum exista altii care isi imagineaza ca daca sint buni la calcule fac deja stiinta: in virtutea unui umanism prost inteles, unii cred ca tocmai fiindca stiinta inseamna si calcul aceasta nu poate spune mai nimic despre om si existenta, despre devenire, dupa cum, in varianta dezastruoasa a intelegerii stiintei, altii acrediteaza ca determinant demersul computational lasind sa se inteleaga ca ideile matematice fara prea multe calcule sint asimilabile ideologiei.
Afara de cazul in care exerseaza, omul de stiinta n-ar trebui sa se lase tirit in calcule irelevante care nu au finalitate: pe de alta parte, cercetatorul n-ar trebui sa ocoleasca la nesfirsit calculele care pot clarifica idei.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home