Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Thursday, December 22, 2011

Inca despre justitie

Si de data asta dreptatea este in mod substantial de partea lui Dan Tapalaga si a celor care gindesc similar: de la argumentul privitor la caracterul consultativ al avizului anchetei in cazul demnitarilor suspectati de couruptie si pina la ultimele cugetari ale presedintelui in materie de justitie. Drept e ca as fi preferat sa-l aud injurind sau sa-l vad beat pe presedinte decit sa-l aud vorbind astfel.
Pe mine nu ma impresioneaza deloc argumentul sau privitor la posibilitatea ruinarii carierei politice a unor politicieni: iata, Medvedev si Putin fac cariere politice, totusi cred ca multi dintre rusi sint convinsi ca daca fostilor kgb-isti le-ar fi ruinat vreun judecator carierele politice, Rusia ar fi fost mult mai departe azi, pe drumul democratiei. Comunismul insusi a fost impus si mentinut de catre oameni pentru care politica era si e o cariera: fara politica, oamenii astia nu aveau nimic. Marx insusi a lasat filosofia pentru politica fiindca se ratase ca filozof: l-au recuperat politrucii iar azi e asimilat inclusiv ca filozof, ceea ce mi se pare incredibil.
Nu stiu cum gindesc altii, dar eu nu mai vreau sa vad oameni care fac din politica o cariera: eu cred ca in politica n-ar trebui sa mai aiba ce cauta oameni care nu au un trecut realizat in afara politicii. Nu cred in politicianul de meserie, nici in gargaragiul de meserie, nici in cel care intra in politica sa faca bani. Aproape toti politicienii nostri importanti au facut bani dupa ce au intrat in politica, inclusiv Patriciu. Din pacate, in lumea larga inca se obisnuieste ca multi oameni sa-si faca un nume prin politica -- nume de care profita dupa ce ies din politica -- asa se intimpla, de pilda, in America: cred ca si asta e gresit. In politica intri pentru a sluji binele comun, incit, idealul oricarui virtual om politic ar trebui sa fie cel de a sluji, nu cel de a guverna. Acestea par vorbe goale emise de gargaragiii politici, insa, daca sintem atenti si consecventi, atunci chiar acest crez ne sugereaza un criteriu de selectie: orice candidat la o prima functie politica ar trebui sa aiba in spate o cariera reusita intr-un alt domeniu, eventual un domeniu in care a lucrat in mod nemjlocit cu oamenii. Chiar si astazi insa, putini inteleg ca succesul politic al presedintelui Havel se datoreaza stralucitei sale cariere de recuperare pasnica a drepturilor omului, caci Havel a fost intii de toate un om cumsecade. Citi dintre politicienii nostri sint oameni cumsecade? Incercati sa-i numarati.

Regret ca trebuie sa o spun, dar, in orice loc civilizat din lumea asta, afirmatii ca acelea recente referitoare la justitie ale presedintelui Basescu nu fac decit sa devoaleze o gindire direct populista: presedintele ramine un iscusit vinator de recompense electorale, a fost pe de alta parte presedintele cel mai bun de pina acum, din pacate insa, dupa ultimul sau discurs am inceput sa ma intreb daca l-a interesat vreodata cu-adevarat dreptatea. Sigur ca Dan Tapalaga are dreptate: calculele presedintelui sint de natura electorala, dar de data asta sint calcule cinice iar presedintele si cei care vor merge pe mina lui vor pierde daca vor continua astfel.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home