Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Saturday, September 10, 2011

Despre alcool si politica

Se intimpla de multe ori de-a lungul vietii noastre sa nu mai stim de ce sintem in lume. De si mai multe ori insa ni se pare ca stim bine si ca avem de facut ceva. E vorba de ceva la care ne pricepem bine. Mai mult, e vorba de ceva in care credem: ceva prin care am putea imbunatati prin forte proprii viata celorlalti dar si viata noastra, si asta fara a face vreun rau cuiva, dar mai ales fara a incerca sa-i schimbam in mod fundamental pe ceilalti si cu atit mai putin lumea. Fiindca nu e nevoie de revolutii pentru a schimba ceva in lume: trebuie sa te schimbi doar pe tine, pentru a invata sa dai celorlalti cit mai mult posibil. Dar asta nu se poate face asteptind tot timpul ceva de la ceilalti.
Ei bine, religiosii cunosc bine sentimentul asta, insa nu trebuie sa fii religios in sens obisnuit pentru a-l simti. Sa zicem ca esti un cercetator -- nu are importanta daca esti inrolat in sistemul academic sau nu: cum poti aduce o contributie? Simplu, descoperind ceva remarcabil. E greu de facut asta, iar astazi e chiar mai greu decit altadata, dar e singura modalitate de a schimba ceva in tine, e singura posibilitate de a-ti verifica gindirea. Pe de alta parte, acesta e si singurul demers prin care folosesti ceea ce exista fara a cere celorlalti ceva.

Sa zicem insa ca nu esti cercetator, ci un om care a dat in patima alcoolului si care isi cunoaste totusi bine meseria. Putinele momente in care te simti cu-adevarat stapin pe tine sint momentele cind iti faci meseria. Stii ca esti bun la ceva dar uiti asta cind iti aduci aminte ca, desi te-ai lasat de bautura de multe ori, ai recazut, din pacate, de tot atitea ori. Ce-i de facut? Fireste ca-i musai sa te lasi, insa pentru asta trebuie sa inveti sa gindesti corect. Sa zicem ca ai iar o perioada in care ai reusit sa te lasi dar simti ca-ti pierzi concentrarea si nu mai stii de ce faci asta. Ia atunci in considerare urmatoarele:

1. Izoleaza-te. Gindeste-te ca esti un calugar, nu vei pati nimic daca te izolezi. Mai ales ca, de obicei anturajul este cel care te pierde. Te-ai prins, ideea este ca, pentru o perioada cel putin, sa eviti socializarea: aceasta te face sa-ti pierzi concentrarea. Tot ce ai nevoie sa stii pentru a reusi se afla deja in tine.
2. Asteapta frica: alcoolul nu poate veni singur la tine, frica insa va veni. De pilda teama ca te vei schimba si ca nu vei mai fi tu insuti fara alcool -- aminteste-ti insa ca sint atitia oameni care nu au nevoie de alcool pentru a fi sociabili si a se bucura de viata.
3. Senzatia de frig te face sa dirdii iar cind dirdii incepi sa te incalzesti. Similar, increderea se cladeste cel mai trainic pornind de la frica si de la ceea ce stii deja sa faci bine, iar gindul asta nu poate decit sa te bucure: stii ca-ti poti face meseria bine. Daca esti nesigur pe tine, poti lucra mai mult, caci atunci gindurile se construiesc mai bine in jurul a ceea ce poti face bine: insa nu uita niciodata de frica. Esti privilegiat: nu trebuie s-o cauti, frica vine singura -- gindeste-te ca unii platesc bani grei pentru a simti frica iar altii inventeaza fiinte supranaturale pentru a se infricosa.
4. Daca frica este una rezonabila, atunci te poate ajuta la concentrare, ba chiar te stimuleaza sa gindesti. Iar gindirea te ajuta sa stapinesti frica.

S-ar putea crede acuma ca cercetatorul este privilegiat fata de meserias. Meseriasul poate ajunge alcoolic in vreme ce invatatul poate evita cu usurinta situatia asta. E doar o iluzie. Alcoolul invatatului este politica, mai precis gindul preponderent ideologic. De ce am insirat pe puncte recomandarile de mai sus? Fiindca se potrivesc de minune invatatului daca in locul alcoolului se ia politica.

P.S. (adaugat ulterior) Lucian Boia are un crez interesant despre intelectual:
"Nu cred in intelectualul care face politica, cred in intelectualul care judeca politica".

0 Comments:

Post a Comment

<< Home