Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Wednesday, August 10, 2011

Originea problemei

Care sa fie oare originea crizelor financiare actuale?
Raspunsul este, pe cit de transant pe atit de evident: avem de-a face cu un amestec nesanatos intre politic si economic. Daca economia la scara mica si medie e reglementata prin ceea ce numim piata libera in pietele de capital, economia la scara mare a ramas supusa influentelor politice. De pilda, mai intii s-a vorbit de o uniune politica a Europei si abia mai tirziu, sub influenta politicului a aparut, din necesitate, Banca Centrala Europeana, iar asta s-a intimplat dupa modelul american al celebrului Fed.
In criza actuala, multi naivi isi imagineaza ca totul a pornit din sistemele capitaliste datorita pietei libere si ca Statele Unite ar fi epicentrul problemelor. Ei bine, Statele Unite experimenteaza criza in avans tocmai datorita economiei sale extrem concurentiale si resorturilor sale macroeconomice bine exersate de-a lungul mai multor crize istorice. Spre deosebire de europeni, americanii care investesc la bursa si-au pierdut mai repede increderea in solutia stimularii consumului pe datorie fiindca au simtit mai repede faptul ca sistemul se indreapta intr-o directie gresita. Aceasta in pofida faptului ca teoreticienii europeni -- si ma refer aici la cei germani --, spre deosebire de cei americani, critica de ani buni vesnica solutie americana de stimulare a consumului, fie si pe datorie publica: si-apoi nu poti compara, macar ca experienta, Fed cu BCE.
Originea problemei crizelor economice insa apare clar atit in Europa cit si in America si tine de acel amestec al politicului in economie: in America, de pilda, cei sapte membri ai board-ului guvernatorilor Fed sint desemnati politic de catre presedintele Statelor Unite si confirmati de catre Senat, ca si cind Fed ar fi un organism politic, condus dupa ratiuni politice. Faptul ca actiunile Fed sint adesea lipsite de transparenta si ca americanii si-au cam pierdut increderea in capacitatea sa de a superviza economia americana reiese clar chiar din sondajele mai noi sau mai vechi. Si fireste ca asta nu inseamna ca Fed ar trebui desfiintat: se pare insa ca nu este suficienta relativa transparenta a actiunilor politicului. Pentru ca lucrurile sa se lamureasca, eu cred ca ar trebui ca influentele respective sa dispara cu totul din Fed dar si din BCE.
Asadar, din punctul meu de vedere, crizele economice de ieri si de azi se datoreaza imixtiunii politicului in macroeconomic: pe de alta parte, ceea ce pare sa-i atraga pe multi in zilele astea este tocmai genul indigest numit politici economice -- sau economie politica, e vorba de acelasi drac --, adica un soi de astrologie pe linga astronomie. De fapt, se scrie mai peste tot despre o tocanita de politic si economic si de aceea, imi pare ca inclusiv multe dintre comentariile forumurilor publicatiilor online merg pe linga subiect. Iar in toata povestea asta a datoriilor suverane, problema de fond nu o constituie economistii si modelele sau ideile lor, ci politicienii si agenda lor supraincarcata.
E de admis ca stiinta economica e inca la inceput, ca rezultatele sale sint inca modeste, dar in locul aliantei sale nefaste cu politicul, o prefer pe aceea cu psihologia care e si ea la inceput: mai ales ca in modernitate, economia si-a dezvoltat abordarea matematica, apropiindu-se ceva mai mult de normele stiintelor naturii, departindu-se in felul asta de arbitrarul politicului. E drept si ca descoperim astfel limitari similare celor din psihologie la contactul cu matematica: e vorba nu atit de limitari de tip statistic -- acestea, ca si in termodinamica, sint de fapt dezvoltari naturale --, cit e vorba mai degraba de limitarile ce tin de complexitate.

(Observatie: atit in fizica, cit si in psihologie, e in continuare de discutat in ce masura statistica e limitare sau dezvoltare naturala)

Ei bine, acum ceva timp in urma, atunci cind argumentam pentru o alianta puternica intre religie, filosofie si stiinta si incercam sa arat ca ar trebui evitata o posibila alianta periculoasa intre politica si stiinta, nu era evident ca putea fi vorba de stiinta economica: acum insa lucrurile sint clare.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home