Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Friday, August 12, 2011

Economisti: economie, nu politica

Mda. Se pare ca buba e mai mare si, nu doar politicienii, dar inclusiv economistii ar trebui luati in zilele astea la intrebari.

Incerc de ceva vreme sa-mi potrivesc ideile incit noul lor sistem sa explice mai multe. Si intr-adevar:
- atunci cind omul religios face politica avem faraoni
- atunci cind filozoful face politica avem comunism
- atunci cind economistul face politica avem lumea de azi in toata precaritatea ei.

Omul religios are o minte formidabila: insa daca nu-si vede de vocatia sa, care e transcendentul, ba mai mult, se sperie de concurenta si dialog, mai precis de faptul ca mai sint si altii ca el pe lume, atunci singura sa sansa e politica.
Filozoful are de asemenea o minte formidabila: insa daca nu-si vede de vocatia sa, care e lumea ideilor, ba mai mult, se sperie de concurenta si dialog, mai precis de faptul ca mai sint si altii ca el pe lume, atunci singura sa sansa e politica.
Cercetatorul naturii, deci si economistul, are o minte formidabila: insa daca nu-si vede de vocatia sa, care e adevarul -- iar in cazul economistului vorbim de cifrele privind performanta economica autentica, nu doar de profitul final --, ba mai mult, se sperie de concurenta si dialog, mai precis de faptul ca mai sint si altii ca el pe lume, atunci singura sa sansa e politica.

Incompetenta omului religios, a filozofului sau cercetatorului sau economistului e data de masura ideologiei sale. Religiosul incompetent inventeaza de regula fiinte afective perfecte si lumi perfecte ca niste statiuni de odihna: filozoful incompetent inventeaza idei si lumi ideale cu guvernari ideale, raminind mereu in raspar cu realitatea dar si cu stiinta: cercetatorul sau economistul incompetent postuleaza pur si simplu, decreteaza, adica face direct politica, inducind ideea complet gresita ca stiinta inseamna reguli, nu creativitate si ingeniozitate, nu productivitate si performanta autentice. Ei bine, toti angoasatii astia isi recrutreaza credinciosii sau adeptii apelind la frica: religiosul pune la bataie pedeapsa vesnica; filozoful ameninta cu asuprirea; desi stie inca foarte putine, cercetatorul incompetent intimideaza prin interesul sau din ce in ce mai mare pentru inceputul sau sfirsitul lumii, in vreme ce economistul incompetent ameninta cu recesiunea globala.

Asadar, economistii moderni neispraviti s-au dedat la politica: intocmai cum filozofii neispraviti (v. Marx & comp) s-au dedat la politica: intocmai cum religiosii neispraviti (ca Akhenaton, de pilda) s-au dedat la politica. De ce oare s-a tot intimplat asta de-a lungul timpului? Fiindca fiecare personaj angoasat din seria amintita uraste dialogul si competitia economica sau de idei si incearca sa-si elimine la propriu preopinentii incalcind regulile propriului domeniu. Or, nu-ti poti elimina adversarii jucind in afara regulilor decit facind tot timpul alte reguli, adica facind politica.

Revenind la criza actuala, de ce, de pilda, rating-ul Statelor Unite a fost corectat atit de tirziu? Si cum de a fost posibil ca S&P sa reconfirme rating-ul perfect AAA pentru Lehman Brothers pentru ca la doar o luna mai tirziu aceasta sa falimenteze? Unii spun ca evaluarea unei banci de investitii tine mai degraba de arta decit de stiinta... Nu cumva asta se intimpla fiindca economistii, in loc sa faca calcule economice fac mai degraba calcule politice? Si-apoi de ce as crede ca S&P a fost onesta in demersul de reconfirmare a rating-ului LB? Sa incercam sa fim onesti si sa consideram ca economistii S&P au fost tot timpul onesti: mai sint onesti economistii bacilor centrale ECB atunci cind admit sa cumpere obligatiuni emise de tari cu economia in picaj (ca Spania si Italia) sau cei ai Fed dupa ce au hotarit -- sub motiv ca economia se indreapta spre recesiune -- sa salveze de la faliment banci cu capital privat ai caror economisti au admis cresterea balonulului creditelor toxice?

De citit: Lumea intreaga e in crize a lui Cristian Dogaru: atentie insa si la ideile din forumul articolului de pe hotnews, unde discutia a devenit interesanta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home