Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Wednesday, January 26, 2011

Clarificari

Desi exista ideologii bune si ideologii rele, absolut toate ideologiile ar trebui depasite. Mai mult, ar trebui, nu doar sa punem la dispozitia oamenilor obisnuiti mijloacele rationale de a demonta orice fel de ideologie, dar sa-i stimulam in acest demers.

Ceea ce mi se pare tulburator este ca, desi unii dintre intelectualii remarcabili de la noi sint perfect constienti de faptul ca ideologia de orice fel ar putea deveni o problema serioasa daca ar ajunge la fundatia unei democratii, multi dintre ei sustin fara rezerve tot felul de ideologii, de la cele religioase pina la cele politice. Patapievici insusi, un om cu ideologie totusi, afirma cu timiditate, intr-un interviu din 2009:
"Eu sunt impotriva ideii ca democratia ar trebui sa fie o ideologie care sa ne fixeze scopurile si valorile."
Altii sustin sus si tare ca inca nu avem destula ideologie -- un exemplu ar putea fi deputatul Sever Voinescu:
"Cind aud chemari la dezideologizare in Romania de astazi, abia ma abtin sa nu rid. Adevarul este că ideologiile nu reprezinta aproape nimic la noi." sau
"Romania este o tara incapabila sa traiasca ideologic, iar poporul meu este cu totul nepotrivit pentru rigorile si ardoarea unei ideologii. Asta nu ar fi nimic, pentru ca aceasta incapacitate de a investi energii nationale intr-o anume credinta politica ne scuteste de un mare pericol – acela de a face rau umanitatii."

Mai sa fie. Eu cred ca democratia prin ea insasi incearca/verifica si adesea chiar demoleaza orice fel de ideologie, oricit de luminoasa sau plauzibila. Daca stam bine si ne gindim, admitem in fine ca prima calitate dezirabila a electoratului ramine totusi neincrederea. Sigur ca politicienii de orice orientare de la noi vor fi fost deranjati de neincrederea funciara a romanului: eu ii indemn insa la cel putin 100 de ani de politica in slujba binelui comun si abia dupa aceea ii astept sa-mi mai vorbeasca despre incredere, "dialog constructiv" si noi orientari ideologice.
Pina atunci insa, ar fi bine ca ideologia sa o faca intre ei si pentru ei: cred ca societatea civila nu (mai) are nevoie de ideologii.

S-ar zice ca in demersul lor de gindire intelectualii dar mai ales politicienii au nevoie de ideologii. Tot ce se poate, insa daca ei nu au tendinta naturala de a le verifica si depasi mereu, atunci sint intr-o situatie chiar mai rea decit aceea in care nu ar avea ideologii. Mai ales ca, trebuie sa admitem deschis, cei mai multi dintre noi ajung sa incremeneasca in ideologii -- Liiceanu a numit asta mai frumos prin "incremenirea in proiect" --, foarte putini ajungind sa le depaseasca.

Nota. Despre cum pot fi depasite ideologiile si ce anume inseamna asta ar trebui discutat pe larg cu alta ocazie. Pe scurt insa, verificarea unei ideologii inseamna exact asta: ori toate ideile sale ramin in picioare, adica sint verificate sistematic in/de practica, iar atunci nu mai vorbim de o ideologie ci de un fapt sau de o lege, ori totul cade iar sistemul respectiv de idei va ramine etichetat pentru totdeauna ca ideologie sterila invalidata. Exemplu: comunismul e invalidat fara echivoc.

================================

In definitiv, pe mine ma intereseaza democratia. Pe de alta parte, exista mult mai multi termeni care au sufixul -ism si care nu se refera la ideologii. E de aceea nepotrivit sa opunem comunismului capitalismul, caci numai comunismul este ideologie. Termenul de ‘capitalism’ a aparut practic tot in contextul dezvoltarii ideologiei marxiste, caci termenii de ‘capital’ sau ‘capitalist’ nu au avut pina la marxisti vreo conotatie ideologica: in mod natural, peste tot in lume, societatea era una in care, fara a uza de vreo ideologie, capitalistii isi vedeau de afaceri asa cum se pricepeau ei mai bine.

Astazi insa rezultatele sint clare: ideologia comunista e falimentara, in vreme ce lumea a revenit la indeletnicirea naturala a acumularii de capital, in mod straniu pentru unii, din nou fara a se baza pe vreo ideologie, deci in deplin acord cu democratia in sensul cel mai general.

E de remarcat ca, chiar si cind e nedreapta in solutiile sale, democratia este cel mai putin nedreapta daca o comparam cu toate celelalte sisteme de guvernare (v. Churchill): caci nu-i ameteste si nici nu-i hraneste ideologic pe oameni, ci ii trezeste mereu la realitate. Se prea poate insa ca popoarele din est sa fi prins gustul dulce si inselator al ideologiilor: parafrazindu-l pe Marx, as zice ca stinga politica va ramine de-a pururi opiumul maselor.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home