Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Thursday, December 23, 2010

Postare mai veche din Cotidianul vechi

R.A.Muresan 04-Apr-2008 13:53
Corectitudinea politica in sens larg

Eu zic ca dintotdeauna au existat unii care s-au gindit prea mult la ceilalti. Sa luam de pilda crestinismul ca religie a iubirii. Acestuia nu i-au mai fost suficiente cele 10 porunci si a venit cu una noua care le pune in umbra pe toate celelalte: iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti.
Dar hai sa vedem cum s-ar putea modifica textul domnului Baconsky procedind pur si simplu la o inlocuire in formula(rea) sa. Poate parea paradoxal, dar rezultatele sint similare daca in locul termenilor 'crestinism' si 'biserica' se utilizeaza termenii 'comunism' si 'stat comunist' sau in sens mai larg, termenii de 'ideologie' si 'grup de interese'.

Nota (23 decembrie 2010): La vremea aceea, eu n-am facut decit sa ma refer la instantele religioase crestine, adica la crestinism si biserica, inlocuindu-le practic in textul original al d-nului Baconsky. Textul cu majuscule imi apartine si il inlocuieste pe acela al d-nului Baconsky. Iata ce a iesit.

Daca prima restringe drepturile individului in numele minoritatilor, cea de-a doua limiteaza drepturile minoritatilor in numele obligatiei general valabile de a fi... IUBITOR. In ambele cazuri, BISERICA sfirseste prin a legifera abuziv, sub masca unui paternalism "de catifea": parind sa fi renuntat la vechiul principiu PAGIN care spune ca ai voie orice atita vreme cit nu-ti DESFIINTEZI semenii, societatile CRESTINE promoveaza din plin ideea ca, daca esti complet liber, iti faci sigur rau.

Cu sugestia ulterioara ca e preferabil ca BISERICA sa-ti prescrie GINDURILE, indicindu-ti cu fermitate ce-ti prieste si ce nu.

ATEII, SCEPTICII, amatorii de LIBERA CUGETARE - si alti asemenea cetateni dornici sa-si traiasca viata dupa cum au chef - se apropie pe nesimtite de epoca unor persecutii sistematice.

Sa privim cu luare aminte situatia CERCETATORULUI NATURII. Oricine s-a indeletnicit vreodata cu DIFICULTATILE CAUTARII ADEVARULUI (SCEPTICISMULUI, INDOIELII, NEGATIEI, DESCOPERIRII) stie foarte clar ca "SCEPTICISMUL dauneaza grav sanatatii SUFLETESTI, ESTABLISHMENTULUI CREDINTEI, BISERICII". Numai ca "viciul" acesta a generat, de circa trei secole, o cultura a CUNOASTERII, o forma AUTENTICA de DEZVOLTARE SOCIALA SI ECONOMICA si AFIRMAREA INDIVIDUALA cu randament garantat.

Oricit ar fi de nociv - si este -, acest obicei are destule parti admirabile: a REDAT UNEI VIETI DEMNE MILIOANE DE DESTINE, a EMANCIPAT nenumarati condamnati la SARACIE SI INAPOIERE, a salvat poate, in valatucii unor discutii aprinse, destule SPIRITE FANATICE, si a inspirat INDIVIZILOR CREATORI o lunga serie de DESCOPERIRI.


Pentru comparatie, articolul din 03 aprilie 2008 al d-nului Baconsky poate fi gasit aici.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home