Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Thursday, December 23, 2010

Alta postare mai veche la Dilema (16 aprilie 2009)

Un om care nu face stiinta va combate intotdeauna o ideologie cu alta. Ce-i drept, desi stiintei i se poate circumscrie la un moment dat un cadru ideologic, se poate spune ca stiinta e singura ideologie care isi depaseste in mod sistematic conditia, fiind perfectibila. Religia in schimb, si ma refer la aceea de tip clasic, este ideologica in sensul absolut al termenului, fiind considerata neperfectibila si de aceea, de obicei o religie rastoarna o alta desfiintind-o.
Medicina aplicata nu a aratat niciodata prea bine in ochii oamenilor obisnuiti: inca de la Galenus si chiar mult mai tirziu, in vremea lui Vesalius disectia si vivisectia au inspirat teama si dezgust. Orice medic modern stie insa ca nu poti opera cu succes fara a face mai intii o minima practica pe cadavre. Religiile n-au vazut niciodata cu ochi buni genul acesta de practici orientate totusi spre cunoastere (vezi studiile anatomice exemplare ale lui Leonardo da Vinci care si-a facut ucenicia cu Verrocchio, sculptor si pictor).
Pe de alta parte, nu-i deloc onest sa spunem ca " 'stiinta' medicala se sprijina impenitent pe un adevarat holocaust al regnului animal".
Daca-i adevarat ca stiinta nu se bazeaza in primul pe estetica si nici nu se rezuma la intuitie sau rationament (logic), corect ar fi sa spunem ca oamenii practica un holocaust in regnul animal de cind exista ei: de la sacrificarea animalelor domestice sau salbatice in scop ritualic sau pentru hrana zilnica si pina la experimentele de laborator pentru testarea noilor medicamente. La simpla digestie un om ucide populatii intregi de bacterii si alte microorganisme, si asta nu fiindca e lipsit de moralitate, ci pur si simplu fiindca asa e construit el: banalul Colebil pe care domnul Plesu il foloseste sau l-a folosit adesea a fost testat mai intii pe animale iar dospirea si coacerea piinii presupun folosirea a milioane de bacterii care apoi sint coapte fara mila in cuptor.

Imi place si mie sa cred ca omul din viitor se va retrage, cumva, din lume, dar pina atunci va trebui sa admita ca pe un rau necesar dar si sa limiteze pe cit posibil sacrificarile. Sa nu uitam insa ca minima igiena a omului modern presupune lichidarea multor vietati, de la bacteriile de pe miini prin spalarea cu sapun, pina la insectele si rozatoarele din jurul caminului sau prin diverse tratamente chimice.
Nici eu nu cred in ideea supravietuirii cu orice pret, dar mai cred ca exista foarte multi oameni care ar merita sa(-mi) supravietuiasca sau macar sa duca o viata demna (daca nu chiar normala). Cine a auzit de Stephen Hawking -- fizicianul genial din scaunul cu rotile -- poate admite ca un astfel de om ar fi meritat, daca nu un alt corp, cel putin un tratament care sa-i redea autonomia.
Orice s-ar spune, Robert J. White a fost un pionier in domeniul sau, daca ar fi sa ma refer doar la faptul ca a dezvoltat primele metode de racire a creierului prelungind astfel timpul interventiilor chirurgicale pe creier de la citeva minute la citeva ore si a perfectionat emisferectomia, foarte utila in cazurile grave de epilepsie.
(Cei care vor sa revada un documentar dedicat lui Robert J. White o pot face la adresa urmatoare:
http://www.vbs.tv/shows.php?show=1229)
Deocamdata stiu ca religiile nu pot gindi binele fara sacrificiu, crestinii vorbesc, nu-i asa, despre sacrificarea mielului: chiar termenul de holocaust isi are originile in antichitate cind animalele sacrificate zeilor erau arse in intregime.
Ideea ar fi ca, daca domnul Plesu nu are cuvinte de incurajare pentru stiinta, macar sa nu comenteze otios ceea ce nu-i este familiar, iar daca o face, atunci sa nu se mire ca se vor gasi unii ca mine care sa comenteze (poate) la fel de otios notele sale.
Cu simpatie,


Nota (23 decembrie 2010). In America, tine, cred, de un soi de conventie sociala a celor care activeaza in domeniul stiintei sa se afiseze cu familia. Fiindca, desi e tara "visului american", America e si tara in care nu poti fi ales presedinte daca se afla ca esti ateu sau daca nu ai o familie numeroasa, eventual si catel. Pe de alta parte, Biserica are din vechime propria fatada, politica si fatarniciile ei. Daca insa doctorul White se afisa cu familia sa numeroasa din motive legate de un anumit cod social, referindu-se la familie, biserica a facut-o dintotdeauna prin raportarea sa la putere.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home