Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Monday, October 11, 2010

Despre frica

Nu sint dintre cei carora le place sa-i sminteasca pe altii, dar nu cred ca credinta crestina poate incuraja pe cineva inteligent si cu simt critic treaz.
Stiu, cei mai multi crestini sustin ca, daca n-au curaj, este pentru ca n-au suficienta credinta: eu numesc asta autoflagelare. Cred ca se ajunge la autoflagelare cind esti bolnav de frica, mai ales ca, daca esti onest, nu poti invinovati pe nimeni in afara de tine. Nu iubirea ii face pe oameni sa creada, ci frica sub toate formele sale.
Nu sustin ca stiu ce inseamna suferinta fizica: stiu doar ca o femeie fara par pe cap nu e urita. Nu sustin ca stiu ce inseamna boala, ci doar ca nu cred ca boala e intim legata de pacat: oamenii bolnavi nu sint neaparat slabi.
Iar singuratate nu inseamna neaparat suferinta: nu trebuie uitat nici o clipa ca oamenii obisnuiti se tem de boala si de moarte, se tem de suferinta si de aceea ii ocolesc pe cei avind boli grave. Fiindca oamenii obisnuiti sint ei insisi bolnavi de frica.

In scoala ar trebui sa invatam sa gestionam singuratatea si chiar sa ne folosim de ea: daca toata viata am fugit de ea, e natural sa ne fie urita si nefolositoare. Desi sintem fiinte sociale, umanitatea si temerile se descopera in singuratate, nu in turma, nu in gasca.

Prima regula in lupta cu frica este sa nu fugi: fiindca nu te poti ascunde de frica. A doua regula este ca nu in lupta corp la corp vei invinge frica: nu curajul este opusul fricii, ci ratiunea, discernamintul, gindirea cu simt critic.
A treia regula este ca frica trebuie controlata permanent, mai ales atunci cind esti sanatos. Cind vei fi bolnav, va fi cu mult mai greu: fiindca fara antrenament, e aproape imposibil sa gindesti corect in situatii de criza chiar daca altfel esti un om lucid.
A patra regula: iubirea acutizeaza frica si mareste suferinta. Fiindca iubirea este lacomia deghizata si atent controlata tot prin ratiune — argumentul cel mai natural aici este nevoia continua de miracole a oamenilor (“viata e un miracol”). Daca insa am controlat lacomia numind-o iubire, atunci trebuie sa controlam si frica.
Nu am scris aceasta postare din nevoia de afirmare, nici din cinism sau aroganta, ci in ideea ca poate fi de folos.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home