Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Monday, May 31, 2010

Vivat academia, vivat mediocritatea din media

Astazi a aparut din nou un articol "remarcabil" pe site-ul hotnews, unde de la o vreme citesc tot soiul de comentarii si articole bizare legate de domeniul stiintei: protagonistul articolului de azi e acad.prof.dr.inginer Mihai Draganescu, un impostor de calibru caruia i se face azi un serviciu jurnalistico-funerar gretos.
Cred ca semnele ca la o publicatie online sau print lucrurile incep sa scirtiie vin cu mult inainte de problemele editoriale autentice, iar semnele acestea tin mai degraba de felul in care publicatia isi trateaza cititorii.
Cei din redactia hotnews ar face bine sa angajeze un consultant competent pe probleme de stiinta: altfel, sa lase aceste chestiuni in seama celor care stiu la ce se refera stiinta. Asta si pentru a nu ajunge sa lustruiasca statui de impostori, pentru ca mai apoi sa elimine -- inca nu s-a intimplat, dar cine stie -- chiar si criticile indreptatite din forum.

Dar pentru a evita discutii inutile, sa "introdeschidem" subiectul printr-un citat genial din academicianul Mihai Draganescu:
Modelul ortofizic al ortobiontilor si introdeschiderii ar putea deschide calea explicarii a doua fenomene: 1) o eventuala interactiune a unui corp cu molecule imediat vecine, de contact, interactiune electromagnetica, dar cu posibilitatea de a atasa aceste molecule corpului viu si de a le conferi ortosensuri biologice de influenta (nu se pot explica astfel efectul Kirlian si unele manifestari mai putin obisnuite puse in evidenta prin metode electromagnetice?); 2) cuplaje informateriale intre organisme vii care ar putea explica fenomenele telepatice si alte procese parapsihologice.

Pentru cine are nelamuriri in privinta lui Mihai Draganescu se recomanda lectura Tarii bazaconiilor a lui Gheorghe Stratan, aparuta hat, in 1993, pe vremea cind politrucii, specialistii in securitate si cultura minereasca dar si alte faruri calauzitoare ale natiei faceau aici legea, primind, in fine, ceea ce li s-ar fi cuvenit de mult: toate pozitiile influente din stat. Pozitii pe care, asa cum zice povestea, nu le-au lasat nici pina astazi, cind ies din istorie, din politica si din ce mai vrem noi, in plina glorie, doar cu picioarele inainte (pentru detalii, vezi opera oratorica iliesciana -- "Voi iesi din politica doar cu picioarele inainte")
Pina la urma se dovedeste ca Tara bazaconiilor e tara in care traim dar si numele inspirat al cartii lui Gheorghe Stratan. Cartea aceasta merita citita mai mult ca oricind astazi fiindca e scrisa pentru noi, romanii de pretutindeni: se adreseaza adulatorilor de false valori dar si celor care nu au un simt critic dezvoltat. Mai ales ca intre timp am fost martori la scandalul Spiru Haret, combinatul de diplome si sudura spirituala avansata in medii cu neo-stiinta, ortofizica si specialisti ultrasi super-naspa-profesionalizati, in care toarsul specialist in securitate si problemele tarii, Aurelian Bondrea, calificat la locul de munca in meseria bratara de rector a pus bazele unui invatamint avansat (cam ca la Princeton), dind un nou avint imposturii.

E ridicol demersul complet necritic al celor de la hotnews privitor la personalitatea acad.prof.dr.inginer Mihai Draganescu, in conditiile in care ei isi fac un titlu de glorie din critica sistemului bugetar -- printr-un exces de zel care frizeaza uneori provocarea --, in vreme ce omul despre care vorbim aici a fost unul dintre titanii imposturii cu fason academic de la noi, beneficiar al unui sistem bugetar tipic neperformant. Gheorghe Stratan consemneaza in mod onest in cartea sa ca fostii studenti il descriu pe Mihai Draganescu ca pe un bun profesor. Asta nu inseamna insa ca se poate trece cu vederea impostura sa, si nici ca, la un moment dat, un asemenea personaj a putut conduce Academia Romana. Nu ar trebui uitat nici episodul in care acelasi inginer Mihai Draganescu, prin influenta sa si nu prin argumente de ordin lingvistic a zapacit o tara intreaga impunind pina la urma trecerea la scrierea cu î din a.
Gheorghe Stratan conchidea amar in capitolul dedicat bazaconiilor academice si personalitatii lui Mihai Draganescu:
"nu numai Renasterea a avut nevoie de titani; orice epoca isi are titanii pe care ii merita".
Reiau: daca hotnews tine la cititorii sai scoliti, ar face foarte bine sa angajeze un consultant competent pe probleme de stiinta.

=====================================

Comentariu la articolul lui Sever Voinescu, Despre ideologii la noi, din Dilema Veche din 01 aprilie 2010

Sever,
Nici eu nu cred ca la noi ideologiile sint luate in serios de catre partide. Cred insa ca, altfel, sintem un popor sub ideologie. Fiindca nu trebuie mers prea departe pentru a defini o ideologie: uneori sint suficiente citeva norme si jumatati de idei pentru a o contura. De pilda: oamenii ar trebui sa fie egali, iar bogatia lumii se afla in miinile citorva netrebnici. Daca iei la intimplare un forum al vreunui cotidian sau te asezi la coada sa-ti iei bilet la 6 din 49, mai mult ca sigur ca vei regasi undeva afirmatiile astea.
O ideologie e, pina la urma, o insailare de citeva idei plauzibile cu aderenta care sint adesea imbratisate fara prea mult efort critic de comunitati intregi. Asa stind lucrurile, poti afirma usor ca orice comunitate este ideolgizata intr-un fel sau altul, mai ales daca se sprijina pe traditii si cultura, iar aceasta este situatia curenta: traditia si cultura nu sint primite aproape niciodata critic. In fapt, comunitatile traiesc dintotdeauna in interiorul ideologiilor chiar si atunci cind vorbim de culturi foarte sofisticate.
Comunismul a venit ca o ideologie de tip nou, proiectata anume sa rastoarne alte ideologii. Din pacate, in cazul sau, ideologia veche, bazata pe experienta e inlocuita cu una noua ce nu are nici orientare practica, nici euristica, ci doar un urias potential anarhic si utopic.
Iesirea din stadiile pre-teoretice -- i.e. ideologii -- se face, cred, printr-un demers critic urmat de un efort rational.
In orice caz, ideologiile au mai degraba de-a face cu crezurile unui om decit cu ratiunile care-l conduc, de aici si convingerea ca religiile sint la rindul lor ideologii.
As spune, in incheiere, ca omul e ideologizat din copilarie, oriunde s-ar naste el si ca dintotdeauna a trait in plina ideologie, chiar daca a invatat sa-i spuna pe nume abia de curind -- nici cu atomii nu a fost altfel.

4 Comments:

Anonymous citizen K said...

Desigur ca se poate argumenta ca si Ceausescu a umblat cu Regina Angliei si l-a primit si pe Nixon, dar privit putin lista de mai jos (mediocritate?):

ACTIVITATI ŞI RECUNOAŞTERI INTERNAŢIONALE:
1965 Membru al Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE), New York.
1970 Commandeur de la Legion d'Honneur - France.
1976 Senior member IEEE
1981 - 1984 Member of the International Committee on the role of scientific and engineering
societies in development (New Delhi and Washington).
1984 - 1987 Consilier al revistei "Impact on Science and Society" of UNESCO.
1986 - 1990 Preşedinte al “Romanian IEEE Section in development”.
1990 Membru al Societăţii Culturale Europene - Veneţia.
1992 Honorary Member and Distinguished Fellow of ISINI (International Society for
Interchange of New Ideas), Boston, USA.
1993 Membru corespondent al Fundaţiei Culturale Elene, Atena, Grecia.
1994 Fellow IEEE.
1997 Membru al “the Association for the Scientific Study of Consciousness”
1997 Member of the KATEDRAST Group (Bucharest- GMU Fairfax USA) for new foundations of
science.
1997 Life Fellow IEEE
1999 Premiul Centrului Internaţional Biografic din Cambridge drept recunoaştere a
realizărilor deosebite în domeniile electronicii şi filosofiei ştiinţei (The twentieth century
award for achievement in recognition of outstanding achievements in the field of Electronics
and Philosophy of Science, International Biographical Centre Cambridge, England).
2000 Medalia Mileniului III conferită de IEEE pentru realizări deosebite în
domeniul ingineriei electronice

31 May, 2010 14:03

 
Blogger R.A.Muresan said...

Stimate domn/doamna/domnisoara, nu va lasati intimidat/intimidata! Aceasta e o lista de onoruri, distinctii, diplome si favoruri politico-academice care aproape ca nu au de-a face cu rezultatele "omului de stiinta" Mihai Draganescu. Einstein spunea odata:
"Un om de succes este cel care primeste mult de la semenii sai, de obicei incomparabil mai mult decit echivalentul serviciilor facute de el acestora. Valoarea unui om trebuie vazuta in ceea ce da si nu in ceea ce e capabil sa primeasca".
Asadar, ce a dat stiintei/ umanitatii acad.prof.dr.ing Mihai Draganescu?

31 May, 2010 14:59

 
Anonymous citizen K said...

Imi pare rau dar tot ce pot sa spun este ca aveti influenta mare la hotnews.ro care v-a publicat comentariile critice chiar in mai multe exemplare in timp ce a sters un comentariu de bun simt de la un fost student al decedatului.

01 June, 2010 06:44

 
Blogger R.A.Muresan said...

Nu am nici un fel de influenta la hotnews, alta decit cea a textelor deja postate. Si-apoi exista un singur comentariu dublat scris de mine, a doua sa varianta fiind cea cu corecturi.

01 June, 2010 06:55

 

Post a Comment

<< Home