Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Friday, March 13, 2009

Postare la articolul lui Patapievici - Calare pe caii cei mari ai ignorantei

Pina la discutii despre televiziuni si alte mijloace mai sint insa citeva lucruri importante de observat. Unii ar putea crede ca singuri am intrat aici, si, probabil ca tot singuri trebuie sa iesim: acesta e un discurs drag mogulilor. Nu, nu trebuie sa inventam fiindca exista solutii bine documentate la criza noastra de identitate de acum, iar ele se afla in textele clasice despre stat si guvernarea democratica ale Europei vestice. Va trebui doar sa admitem cu onestitate ca gustul nostru politic ne joaca feste: ne-a jucat feste tot timpul in ultimii 20 de ani fiindca sintem tot timpul cu un pas in urma. Pentru a gasi drumul cel bun e nevoie sa fim cu un pas inainte. Nu, nu ne mai trebuie acum si o economie de piata originala, cum ar vrea Patriciu, Vantu, Voiculescu.
Traim vremuri postideologice: nu intoarcerea la religie era solutia, cum au crezut elitele. Religia, comunismul sint ideologii. Maturizarea unui stat tine intim, nu atit de iesirea cetatenilor lui din ideologii, cit de antrenamentul acestora in a le identifica si depasi sistematic. Asta inseamna cautarea ordinii prin incurajarea spiritului critic.
Iata: religia ii invata pe oameni sa asculte si sa urmareasca docil jocurile puterii chiar daca acestea se fac peste capetele lor. Nu judeca -- nu-i asa? -- pentru a nu fi judecat: parca ar fi gindit-o Adrian Nastase insusi, asa suna.
Sau, "sa nu se amestece FMI-ul in ciorba noastra": pare un discurs pur liberal, nu-i asa? Patapievici trebuie sa admita ca nuantarile sau iesirea din capcanele astea nu sint astazi la indemina omului obisnuit, si cind spun asta, nu ma refer doar la cel care urmareste prostit emisiunile tv: iata, se afirma in comentariul la care incerc sa raspund ca marxistii aveau dreptate observind ca mijloacele de exprimare ale puterii sint in miinile celor rai. Se vede ca nu-i suficient sa critici marxismul ori de cite ori ai ocazia, pentru a schimba cu adevarat lucrurile trebuie sa critici tot ce poate duce la marxism sau la ideologia goala: dar cum poti face asta lasind deoparte alte ideologii cel putin la fel de dubioase, dar utile si centrate pe minciuni nobile, care si ele promit, si nu doar utopii, ci lucruri pe care numai marxistii ar fi fost in stare sa le promita, noi doar sa-i votam si sa le dam puterea? In lipsa onestitatii nu putem funda un stat modern. E de mirare ca americanilor le-a reusit asta, si inca tiparind pe bancnotele lor "In God we trust": dar acum doua sute de ani nu existau mijloacele de manipulare formidabile care stau astazi la dispozitia celor carora nici nu le trece prin cap ca binele comun este o autentica valoare liberala si nu una marxista, asa cum ar parea.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home