Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Friday, April 11, 2008

running

18-20 C deg.

yesterday
+ (lap manual, inainte de final)

Cite ceva despre caracter

E trista povestea Alinei Mungiu-Pippidi. Intr-adevar, dupa toate datele George Pruteanu avea carente mari de caracter.
Nu mi se pare insa la locul ei afirmatia privind ratarea. Nimeni nu poate sti ce anume trebuie sa faca un om pe lumea asta.
Ateii nu pot pretinde ca au retete de viata, iar credinciosii, chiar daca pretind asta, au unele expirate. Ce-i drept, nici o reteta buna de viata nu iti poate recomanda sa furi (fie si doar zacusca, doar din teribilism), cu siguranta insa ca nu de asta atirna viata lui George Pruteanu. Mai mult, chiar daca Cioran nu a facut filme pornografice, el a vizitat asiduu asezamintele cu pricina: il descalifica asta ca spirit? Cred ca nu.
De acord, sint cu totul criticabile derapajele politice ale lui George Pruteanu, iar trecerea la PRM a pus intr-adevar capac la toate. Un bun prieten in virsta imi spunea acum citiva ani, mai in gluma mai in serios ca "ii mai da o sansa", insa cu conditia sa se inscrie in UDMR.
Pe de alta parte, e de inteles graba lui Pruteanu, graba celui care simte ca face parte dintr-o generatie de sacrificiu careia nu-i mai sint date prea multe sanse de realizare. Graba asta am vazut-o la treaba si in cazul unor spirite mai elevate, chiar in primii ani de dupa revolutie -- si ma refer aici, desigur, la Patapievici. In general insa, caracterul slab combinat cu lipsa de rabdare te pot duce din greseala in greseala.
Indraznesc sa cred ca doar spiritele mediocre si lipsite de curaj ajung sa judece in mod sistematic viata lor si a altora in termeni de ratare sau de realizare. Sa zicem ca Alina Mungiu-Pippidi e inca sub influenta sentimentului de frustrare dat de moartea prematura a prietenului sau, si ca altfel ea nu face asemenea judecati in mod sistematic. Spectrul ratarii aproape ca-i incurajeaza pe oameni la graba si superficialitate -- si nu ma refer doar la cei slabi: este evident ca iluzia realizarii neconditionate tine de un mod trufas de a vedea viata. A admite ca in ciuda tuturor sfortarilor si talentelor e posibil sa nu realizezi nimic maret intr-o viata tine deja de caracter.

(vezi art. Alinei-Mungiu Pippidi, La moartea unui clovn, Romania Libera din 31 martie 2008)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home