Science is the best thing we can do. And I think it is better for men to seek order in a chaotic manner instead to study chaos in an orderly fashion.

Sunday, August 19, 2007

Ne indreptam catre o teocratie?

(16 august 2007)
temperatura: 31 de grade
fereastra puls: 150-
timp in fereastra: 49’50’’
timp total: 57’40’’
itu: 78-79 (i.e. indice temperatura umiditate sau ict – indice de confort termic)


(18 august 2007)
temperatura: 32-30 de grade
fereastra puls: 150-

timp in fereastra: 48’
timp total: 55’40’’
itu: 78-79 (i.e. indice temperatura umiditate sau ict – indice de confort termic)


Ma framinta de mult timp alunecarea elitelor noastre spre conservatorismul paseist, chiar obtuz al religiei crestine. Nu voi dezvolta acum subiectul, remarc insa ca e de citit articolul curajos al lui Andrei Cornea din Revista 22 de saptamina asta: se poate citi acolo si articolul lui Plesu, un discurs de fapt, in care acesta sustine, ca de obicei in ultimii ani, demersul sau de consistenta evanghelica.

Postare la Cotidianul, sub articolului lui Mihail Neamtu

Mihail,

Vremurile, se spune adesea, sint chiar prea interesante.
As vrea sa inteleg mai bine ce inseamna "recucerirea cetatii", dar mai ales ce fel de model de tara ne incurajeaza elitele noastre sa urmam: Grecia, Rusia? Fiindca Franta sau Marea Britanie inteleg ca nu-s chiar indicate. Sau poate SUA care, cu tot protestantismul lor ramin o ciudatenie, in care libertatea de a ucide si apoi de a te sinucide dar si aceea de a-ti exprima creativitatea sint la ele acasa, deopotriva.
Si-apoi, chiar sintem in sinul unei societati amnezice de vreme ce aproape imediat dupa '89, din aproape 100 la 100 comunisti am devenit 90 la suta ortodocsi sensibili si iubitori? Sau poate 90 la suta nu e de ajuns...
Poate ca Teocratia lui Andrei Cornea ar fi trebuit mai bine si mai larg argumentata, si poate ca nu trebuie sa fii un erudit pentru a scrie un articol cinstit despre teocratie, cred insa ca trebuie sa fii ceva mai puternic spiritualiceste pentru a-l contrazice atit de repede pe Andrei Cornea: asadar, nu neaparat sa fi citit cit el, nu neaparat sa ai virsta lui, nu neaparat sa fi scris ceva comparabil cu ceea ce a scris el.
De unde vine curajul tau? Eu cred ca tocmai de la ceea ce ar fi vrut PROBABIL sa critice Andrei Cornea intr-o prima instanta: de la corpul elitei cvasi-ortodoxe pe care te sprijini.
Astept, fireste, replica lui Andrei Cornea: probabil abia atunci ma voi lamuri daca am intuit corect sensul criticilor lui. Insa pina atunci, salut curajul lui: fiindca iti trebuie astazi curaj pentru a critica o elita care se sprijina pe majoritatea covirsitoare a "societatii amnezice" dar ortodoxe de care aminteai.

A.Cornea, Teocratia
M.Neamtu, Paralogismele fricii

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home